Wacht niet langer: Kies vandaag nog voor HTTPS!

  • 21-07-2017

SSL.jpg

WACHT NIET LANGER: KIES VANDAAG NOG VOOR  HTTPS!


Steeds vaker verschuiven we naar een ‘standaard’ veilig web. De oorzaak hiervan is dat steeds meer websites gebruik maken van een SSL-certificaat (HTTPS-verbinding). Mozilla, maker van één van de meest gebruikte browsers wereldwijd (Firefox), laat weten dat het percentage websites dat middels HTTPS inlaadt in Firefox inmiddels tegen de 60% aan liggen ligt. Als we dit vergelijken met januari 2016 toen lag dit percentage onder de 40% is dit een forse toename.

HTTPS WAT IS DAT OOK ALWEER?

HTTPS is de afkorting voor HyperText Transfer Protocol Secure. Dit staat voor een veiligheids protocol voor het afwerken van aanvragen tussen een browser (Google Chrome, Firefox, etc.) en een server. Als je een website bezoekt die gebruik maakt van HTTPS, wordt de data die wordt verstuurd versleuteld. Vandaar het groene slotje in de webbrowser bij websites die een SSL-certificaat hebben:


chrome-slotje.pngfirefox.png 


De (persoonlijke) data wordt versleuteld en het is nagenoeg onmogelijk voor kwaadwillende partijen om dit te onderscheppen. Denk hierbij aan afrekenpagina’s, contactformulieren of andere dergelijke invulvelden.

WAAROM NU DIRECT OVERSTAPPEN NAAR HTTPS?

Leveranciers van de meeste gebruikte browsers ter wereld, Google en Mozilla met een wereldwijd aandeel van recentelijk 59,49% en 12,43%, streven naar een veilig web. Google heeft als eerste prioriteit een tevreden ‘zoeker’. Deze moet relevante antwoorden krijgen op zoekopdrachten, waar veiligheid ook hoog in het vaandel staat. Google beloont veilige website’s daarnaast ook met een betere ranking

Https-Chrome-62.png
 
In Chrome 62 (versie) gaat Google uitgebreider waarschuwen dan dat het voorheen doet.
In de huidige Chrome versie (58) waarschuwt de browser al op deze manier:
 
De browser laat door een informatie-icoontje zien dat de website niet is beveiligd. Dit krijgt de bezoeker te zien wanneer men op het informatie-icoontje klikt. Firefox doet dit ook, maar toont ook duidelijk dat de verbinding niet beveiligd is (zie streep door slotje)
Het verschil is dat de waarschuwing in Google Chrome dus veel groter wordt (Not Secure-melding), het is slecht een kwestie van tijd tot dat Firefox  en andere browers deze trend gaan volgen.

Daarnaast zijn er nog twee opvallende veranderingen zoals je op de screenshot kunt zien:

•    Web pagina’s met data-velden krijgen een uitgebreide waarschuwing.
•    Web pagina’s die dit niet hebben krijgen de beknopte waarschuwing.
•    Web pagina’s bezocht in incognito mode krijgen áltijd een waarschuwing

Pagina’s met invul velden (data-velden)  zijn in allerlei soorten en maten te bedenken.

Hierbij een aantal voorbeelden:

•    Inschrijven voor nieuwsbrief
•    Zoekfunctie (zoekbalk op je website om in de webshop of website te zoeken)
•    Afrekenpagina’s en contactformulieren

Een ander in het oogspringende toevoeging is de waarschuwing in incognito mode. Bezoekers die in incognito mode surfen over het internet, verwachten een hogere waarschuwing, dus vindt Google het logisch dat ook deze surfers een waarschuwing krijgen. Daar voegt Google aan toe: ‘Uiteindelijk werken we naar een waarschuwing voor álle HTTP pagina’s’.

Samengevat: zoals we eerder voorspelde, is het slechts een kwestie van tijd voordat het gehele web ‘verplicht’ wordt om een veilige website te faciliteren voor haar bezoekers. Wacht niet langer en stap vandaag nog over naar HTTPS.

MEER INFORMATIE OVER HTTPS?

Behalve het (laten) installeren van een SSL-certificaat, zijn er met betrekking tot de configuratie SEO-technisch ook een aantal stappen die gezet moeten worden. Helaas gaat een HTTPS-migratie niet met één druk op de knop. Zeker omdat het een migratie op domein-niveau betreft, behoeft dit voor SEO een plan van aanpak om te voorkomen dat u ranking in google verliest.


Heeft uw vragen of hulp nodig bij de (SEO) migratie naar HTTPS?  Neem dan direct contact met ons op!

Meer informatie over isadesign ?

Wilt u meer weten over ons bedrijf of onze diensten neem dan contact met ons op

Of bel nu 0416-880440Deel deze pagina